USUSRET MEĐUNARODNOM DANU BORBE PROTIV KORUPCIJE

Okrugli stol u organizaciji udruge Pomak: (O)čistimo Hrvatsku od korupcije!

U okviru Okruglog stola dana 08.12.2023. s početkom u 12 sati održat će se predstavljanje prve e-knjige u Hrvatskoj pod nazivom „Priručnik za prijavitelje nepravilnosti“ u sklopu projekta udruge Pomak naziva „Pomaknimo Hrvatsku-stvorimo poticajno okruženje za zviždače“. Priručnik će udruga Pomak objaviti zahvaljujući sredstvima osiguranim kroz slovensko – hrvatski program podrške organizacijama civilnog društva, IMPACT4VALUES, koji se provodi u okviru EU programa Građani, jednakost, prava, vrijednosti (CERV). Cilj je da se njime “zviždače“ podrži u njihovoj borbi te da im se olakša put kroz pravne bitke.

„Kada se odvažiš postati „zviždač“ vrlo brzo shvatiš, čak i ako imaš potporu svojih najbližih, koliko si u toj borbi sam. Ne znaš što i kako trebaš napraviti, ne znaš od kuda i u kojem smjeru krenuti. Osjećaš se izloženo i stigmatizirano, mnogi te promatraju s čuđenjem, pitaju te što ti sve to treba, a spor i neučinkovit sustav ti ruši vjeru u onu staru poznatu krilaticu „pravda je spora, ali dostižna“.  Sve sam to prošla i zato sam osnovala udrugu Pomak kako bih na jednom mjestu okupila ljude koji si međusobno mogu pomoći, koji se razumiju i koji udruženi mogu zajedno postići više nego svatko kao individualac. 
“Priručnik za prijavitelje nepravilnosti” je važan alat kojeg kao udruga pripremamo u suradnji sa suradnicima kako  bismo pomogli „zviždačima“, na njihovom put da naprave svoj pomak ka izgradnji boljeg društva. 

„Priručnik za prijavitelje nepravilnosti“ udruge Pomak potreban je alat za “zviždače” koji im ukazuje na pravne korake koje je potrebno poduzeti da bi stekli status prijavitelja nepravilnosti.

Projekt udruge Pomak naziva “Pomaknimo Hrvatsku – stvorimo poticajno okruženje za zviždače” iz Programa Impact4Values financiran je sredstvima Europske unije.