U Zagrebu održana tribina udruge Pomak i Glas!

Udruga Pomak i Glas poduzetnika

Zviždači trebaju podršku društva: Fond i Nagrada za zviždače ohrabrio bi prve borce protiv korupcije!

Zagreb 9. 12. 2022. – Kada postaneš zviždač tek tada shvatiš kako je to biti sam, upozorila je predsjednica Udruge POMAK i zviždačica Adrijana Cvrtila, na tribini „Zažmiri na korupciju na radnom mjestu“ koja je u organizaciji Udruge zviždača POMAK i Udruge Glas poduzetnika povodom Međunarodnog dana borbe protiv korupcije održana u Zagrebu. „Nestanu ti poznanici, postaješ stranac za kolege s posla, a mnogi prestanu odgovarati na tvoje pozive i mailove. Svi zviždači prolaze kroz to, i zato smatram da se ovo društvo mora pobrinuti bolje za svoje zviždače koji su prva linija obrane u borbi protiv korupcije“, ističe Adrijana Cvrtila.

U Udruzi Pomak se zalažu se za osnivanje Fonda za zviždače, kojim će se osigurati dostojan život za one koji se često nađu na ulici zato što su hrabri govoriti o stvarima koje nisu dobre. Jednako tako žele i pokrenuti projekt Nagrada za zviždače, kojim će nagraditi zviždače za njihovu hrabrost.

Osnivanje Fonda za zviždače i nagrađivanjem svih onih koji prokazuju korupciju osigurala bi se snažnija borba protiv korupcije, rečeno je na tribini „Zažmiri na korupciju na radnom mjestu“ koja je u organizaciji Udruge zviždača POMAK i Udruge Glas poduzetnika povodom Međunarodnog dana borbe protiv korupcije održana u Zagrebu.

Boris Podobnik, član Nadzornog odbora Udruge Glas poduzetnika je upozorio kako tisuće milijardi dolara nestanu u korupciji. „Korupcija osiromašuje društvo i ona je prava mjera po kojoj se prepoznaje neefikasnost države. Moramo biti svjesni kako su zviždači skup patriota koji se bore protiv korupcije i za reforme“, ističe Podobnik.

O svojim zviždačkim iskustvima na tribini su govorili vukovarka Jelena Miškić, Alema Ježić, iz
Varaždina, kao i Hrvoje Čupić te Kristina Topolovec, iz Zagreba.

Poslala sam preko 6.000 dokumenata obrazlažući nepravilnosti u Gradskoj knjižnici koju sam vodila. Nitko nas nije čuo i na svojoj koži sam osjećala tromost sustava. S druge strane smijenjena sam bez prava na obranu i po špranci po kojoj su već smijenjene i druge osobe“, ističe Jelena Miškić.

Alema Ježić dodaje kako je teško dobiti primjerenu sudsku zaštitu. „Pritisci, zastrašivanja, prijetnje i javna difamacija dođe odmah nakon medijskih istupa. Tada morate imati barem podršku svoje obitelji jer kolege na bivšem poslu mogu vidjeti što se njima može dogoditi“.

Kada imaš malu djecu i kredite teško se odlučiti biti zviždač, ističe Hrvoje Čupić. „Kazneni zakon te tjera da prijavljuješ nepravilnosti. Istovremeno prijavljivanje unutar sustava mi se pokazalo kao najveća greška. Difamacija i diskriminacija kao i zahlađenje odnosa sa svakim oportunistom u sustavu stvori od vas otok i sami se tada pitate jeste li napravili dobru stvar.

U trenutku kada prijavite sumnju na počinjenje kaznenog dijela najčešće niste svjesni posljedica koje slijede nakon toga, kaže Kristina Topolovec. „Znate da radite ispravnu stvar i jednostavno u tom trenutku nesvijesno a ipak svojim izborom počnete sasvim novi život. Nema uputa, ne može vam pomoći nikakvo svjedočanstvo ili tuđi primjer. Teško je objasniti i samome sebi a ne i drugima oko sebe u kojoj mjeri vam se počne mijenjati život“. ističe Kristina Topolovec

Sudionike tribine su svojim video porukama pozdravili i Arjan Dyrmishi, koordinator Koalicije jugoistočne Europe za zaštitu zviždača te Mark Worth, osnivač Koalicije jugoistočne Europe za zaštitu zviždača.

Arjan Dyrmishi:

Mark Worth:

Na skupu je dr.sc. Silvija Vig, stručnjakinja za usklađenost i poslovnu etiku govorila o broju onih koji prijavljuju nepravilnosti u tvrtkama kod nas. „Etika počinje tamo gdje zakon završava i to je važno za prijavu nepravilnosti i zaštitu zviždača. Tvrtke i organizacije trebaju prepoznati kako je njihovom poslovanju korisno rano prijavljivanje nepravilnosti“.

Zviždačima nije lako ističe psihologinja Lara Ježić. „Potrebno je pratiti sam sebe u dugotrajnom stresu. Pri tome je izuzetno važno imati podršku ljudi oko sebe koji nam mogu olakšati situaciju i omogućiti nam da vidimo objektivniji pogled na ono što se događa. Treba biti svjestan kako je dugotrajni stres, kojem su zviždači izloženi, okidač mnogih fizičkih i psihičkih bolesti“.

Odvjetnik Fran Ježić, dodaje kako pravnici mogu i moraju pomagati zviždačima. „Zakon o zaštiti prijavitelja nepravilnosti je mogao biti bolje napravljen. Mi nemamo dovoljno sudske prakse i većina sudaca u Hrvatskoj se s tim Zakonom nije susrelo u svom radu. Istovremeno radni sporovi iako bi trebali biti riješeni u roku od 6 mjeseci se ne rješavaju za kraće od tri godine“.

Davorka Budimir, predsjednica Transparency International Hrvatska ističe kako je korupcija najveći problem Hrvatske. „Zviždači svojom pričom u javnosti uvijek profućkaju svoje karijere, oštete svoje poslove, pa čak i mogućnosti za svoju djecu. No treba se boriti jer ono što su branitelji bili devedesetih su zviždači danas“, zaključila je Davorka Budimir.

Kontakt: Udruga POMAK
Andrije Kašića Miošića 2
44320 Kutina
099 670 5896

Video: Ispričavamo se što zbog tehničkih problema oko opreme prvih uvodnih desetak minuta nije snimljeno.