USUSRET MEĐUNARODNOM DANU BORBE PROTIV KORUPCIJE / 9. 12. 2023.

Udruga Pomak zazviždala protiv korupcije i predstavila „Priručnik za prijavitelje nepravilnosti“

Uoči početka okruglog stola pod nazivom „(O)čistimo Hrvatsku od korupcije“ panelisti i sudionici su u 5 do 12 zazviždali protiv korupcije.

Korupciju se godinama prepoznaje kao jedan od najvećih problema u našoj državi. Naziva ju se „rak ranom“, „zlom“ i „korovom“ koji nažalost, nikako da se iskorijeni.

O tome koliko je duboko prisutna u svim segmentima našeg društva govorilo se i na okruglom stolu pod nazivom „(O)čistimo Hrvatsku od korupcije“ kojeg je organizirala udruga Pomak čija je predsjednica Adrijana Cvrtila i sama u javnosti poznata kao „zviždačica“, tj. prijaviteljica nepravilnosti.

Udruga Pomak osnovana je kako bi na jednom mjestu okupila prijavitelje nepravilnosti, koje se naziva „zviždačima“ i one koje se želi ohrabriti da to postanu jer njeni članovi vjeruju da se otkrivanjem i prijavljivanjem korupcije naše društvo i država mogu pomaknuti u pravom smjeru. Udruga okuplja ljude koji si međusobno mogu pomoći, koji se razumiju i koji udruženi mogu zajedno postići više nego svatko kao individualac, izjavila je Cvrtila, naglasivši da je ovaj okrugli stol organizirala dan uoči „Međunarodnog dana borbe protiv korupcije“ kako bi, baš u tom prikladnom trenutku, u okviru njega predstavili „Priručnik za prijavitelje nepravilnosti“ prvi takav izdan u Hrvatskoj. Radi se o važnom alatu za prijavitelje nepravilnosti koji im ukazuje na pravne korake koje je potrebno poduzeti da bi stekli status prijavitelja nepravilnosti.

U narodu poznatiji kao „zviždači“ prijavitelji nepravilnosti uz pomoć ovog Priručnika lakše će se snalaziti u „šumi“ pravila i procedura. Tu privilegiju, kako sama ističe Cvrtila nije imala, stoga je kroz osnivanje udruge koja je sada izdala Priručnik, a planira i brojne druge aktivnosti, odlučila pomoći drugim hrabrim ljudima koji se odvaže, razotkrivanjem koruptivnih radnji, učiniti pomak ka boljem društvu. „Pet do dvanaest je da učinimo pomak. Zato smo danas simbolično i zviždali u 5 do 12. Zviždali smo za „zviždače“, zviždali smo zato da pokažemo tim ljudima da nisu sami i da u društvu postoje oni koji ih podržavaju, neki glasnije, neki tiše, ali ima nas, a vjerujte, tim ljudima je to važno znati“, naglasila je.

Panelisti okruglog stola koji je moderirao novinar Saša Leković koji i sam godinama prati teme vezane uz korupciju bili su prodekan na Zagrebačkoj školi ekonomije i managementa i član nadzornog odbora UGP-a, Boris Podobnik, novinar 24 sata, Ivan Pandžić, poduzetnik i predsjednik Udruge Glas poduzetnika, Hrvoje Bujas, zamjenica pučke pravobraniteljice, Dijana Kesonja, pravnik Ivan Hranj te Adrijana Cvrtila, predsjednica udruge Pomak.

Svi panelisti pozdravili su izlazak ovog priručnika koji je građanima dostupan u obliku E-knjige na mrežnoj stranici udruge Pomak gdje ga mogu skinuti i detaljno proučiti.

Udruga Pomak izdavanjem ovog priručnika čini još jedan veliki korak na svom putu edukacije te podrške prijaviteljima nepravilnosti u njihovim pravnim bitkama.  Priručnik se izdaje u sklopu projekta udruge Pomak pod nazivom “Pomaknimo Hrvatsku – stvorimo poticajno okruženje za zviždače” iz Programa Impact4Values financiranog sredstvima Europske unije.
Projekt sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Kontakt osoba za izjave za medije:
Adrijana Cvrtila, predsjednica udruge Pomak
Tel: 099 6705 896